Dit is post 2 van 4 in de serie Handleiding WordPress

In deel 1 van de serie Handleiding WordPress heb ik kort uitgelegd wat WordPress is en wat je er mee kan. Nu wordt het tijd Om WordPress te installeren. In deze post (deel 2 van de serie) leg ik je uit hoe je WordPress handmatig (op de ‘ouderwetse’ manier) installeert, zodat je er direct mee aan de slag kan.

De twee manieren om WordPress te installeren

Wil je met WordPress aan de slag, maar weet je niet goed hoe je het moet installeren? Er zijn grofweg twee manieren om WordPress te installeren:

  1. Middels een one-click installer via het hosting control panel van je hostingpartij.
  2. Handmatig door de WordPress bestanden te uploaden via FTP en hier een database aan te koppelen.

Zoals aangegeven in deel 1 van deze serie heb je minimaal 2 dingen nodig om WordPress te kunnen installeren:

  1. Een hostingpakket. Dit houdt in dat je als het ware een stuk server huurt bij een bedrijf waarop je je website kan zetten. Dit zorgt er voor dat jouw website bereikbaar is voor je bezoekers. Vergelijk het met een kavel waarop je je website kan bouwen.
  2. Een domeinnaam. Dit is het ‘adres’ van het kavel waar je website op staat. Zo is wspimpel.nl de domeinnaam van deze website.

Biedt jouw hostingpartij of hostingpakket geen one-click install voor WordPress aan, dan heb je ook nog de laatste versie van WordPress nodig. Die download je gratis van de website van WordPress.org.

WordPress handmatig installeren

Om WordPress handmatig te installeren moet je een aantal stappen doorlopen, welke we kunnen onderverdelen in 3 hoofdstappen:

  • Een MySQL database aanmaken
  • De WordPress-installatiebestanden uploaden via FTP
  • De WordPress installatie doorlopen

Een MySQL database aanmaken

Om te kunnen functioneren heeft WordPress een MySQL database nodig. In deze database worden alle instellingen, gebruikers, pagina’s, posts en andere data van je website opgeslagen. Een nieuwe database maak je aan door bij het hosting control panel van je hostingpartij in te loggen. In deze handleiding laat ik zien hoe je een database aanmaakt in cPanel. Het kan natuurlijk zijn dat jouw hostingpartij een eigen control panel heeft, of gebruik maakt van bijvoorbeeld DirectAdmin.

Wanneer je bent ingelogd op cPanel scroll je naar het blok Databases en klik je op MySQL®-databases.

WordPress installeren: een MySQL database aanmaken

Onder de kop Nieuwe database maken kan je vervolgens in het invulveld de naam van je database aanmaken. Je kan hier cijfers, kleine letters en hoofdletters voor gebruiken. Hoe meer variatie je hierin aanbrengt, des te moeilijker is het te raden voor hackers. Het eerste gedeelte (de prefix) van de database-naam is niet te wijzigen. Heb je een naam ingevuld? Klik dan op de knop Database maken.

WordPress installeren: een MySQL database aanmaken

Je krijgt nu een scherm waarin wordt bevestigd dat de database is aangemaakt. Klik op Ga terug.

Dan ben je er nog niet, want je database heeft ook een gebruiker met een wachtwoord nodig om te kunnen functioneren. Hiervoor moet je een stuk naar beneden scrollen op dezelfde pagina waar je zojuist je database hebt aangemaakt. Vul onder Nieuwe gebruiker toevoegen een gebruikersnaam in (deze moet anders zijn dan de naam van de database) en een sterk wachtwoord. Klik vervolgens op de blauwe knop Gebruiker aanmaken.

WordPress installeren: een MySQL database aanmaken in cPanel

Je krijgt nu een scherm waarin wordt bevestigd dat de database is aangemaakt. Klik op Ga terug.

Dan rest je nog een laatste stap: het koppelen van de gebruiker aan de database. Onder het gedeelte waar je net een nieuwe gebruiker hebt aangemaakt vind je Gebruiker aan database toevoegen. Selecteer hier je zojuist aangemaakt database en gebruiker, en klik op de knop Toevoegen.

WordPress installeren: een MySQL database aanmaken in cPanel

Je krijgt vervolgens een scherm te zien waarin je database-rechten toe kan kennen aan de database-gebruiker. Geef de gebruiker alle rechten voor de database door bovenaan het aanvinkvakje ALLE RECHTEN aan te vinken. Sla vervolgens de wijzigingen op door op de blauwe knop Wijzigingen aanbrengen te klikken.

WordPress installeren: een MySQL database aanmaken in cPanel

Dit keer krijg je geen nieuw scherm te zien, maar een kleine melding in de hoek dat de rechten zijn toegekend aan de gebruiker. Klik nu op Ga terug onderaan de pagina.

Onder de kop Huidige databases vind je de door jou aangemaakte database.

WordPress installeren: een MySQL database aanmaken in cPanel

De WordPress-installatiebestanden uploaden via FTP

In het artikel Een site-specifieke plugin maken voor je WordPress website wordt kort uitgelegd wat FTP is, en hoe je hier toegang tot krijgt. Voor het gemak de uitleg nogmaals:

FTP (file transfer protocol) is een snelle en eenvoudige manier om je bestanden direct van je computer naar de server van je website te uploaden. Hiervoor heb je FTP-inloggegevens nodig, welke je vaak wel kan vinden in het control panel van je webhosting. Heb je geen inloggegevens, dan kan je die vaak wel opvragen bij je hostingpartij.

Je kan inloggen op je server via FTP met een speciaal daarvoor gemaakt programma, zoals Cyberduck of FileZilla (beiden gratis, zowel voor Mac als Windows). Als je nog geen FTP-programma hebt, kan je deze downloaden (via de linkjes hierboven) en installeren volgens de instructies.

Eenmaal geïnstalleerd maak je verbinding met je webserver (onderstaande afbeelding) en navigeer je naar de root map van je website. dit is een map die meestal de naam httpsdocs, public_html of jedomeinnaam.nl. heeft.

Heb je WordPress-bestanden gedownload, pak dan het zip-bestand uit. In de map wordpress vind je alle bestanden van je WordPress-installatie. Selecteer alle bestanden in die map en upload ze via je FTP-programma in de root map van je website.

WordPress-bestanden uploaden via FTP

De WordPress installatie doorlopen

Wanneer alle WordPress-bestanden zijn geupload naar de server kan de installatie van WordPress zelf beginnen. In de installatie maak je verbinding met de zojuist aangemaakte database en maak je je eerste gebruikersaccount aan.

Bezoek de domeinnaam van je website. Als alles goed is gegaan zie je nu het eerste installatiescherm van WordPress. Hier vind je informatie over wat je nodig hebt om de stappen van de installatie te doorlopen. Weet je zeker dat je alle informatie bij de hand hebt, klik dan op de knop Laten we starten.

De WordPress installatie doorlopen

In het volgende scherm vul je je databasegegevens in zodat je website verbinding kan maken met je zojuist aangemaakte MySQL database. Vul hier je databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord in. In de meeste gevallen is de Hostnaam localhost, maar dit kan door je hostingprovider ook anders bepaald zijn.

De WordPress installatie doorlopen: databasegegevens invullen

TIP: De standaard tabelprefix voor WordPress databases is wp_. Uit veiligheidsoverwegingen raadt ik aan dit te veranderen naar een willekeurige tekenreeks bestaande uit kleine letters en cijfers. Let er op dat je aan het eind van de prefix wel een underscore (_) gebruikt. Zo beveilig je je database tegen geautomatiseerde scripts van hackers en spammers die met SQL injection toegang proberen te krijgen tot je database.

Heb je alle databasegegevens correct ingevuld, dan ga je door naar de volgende stap. Klik hiervoor op de knop Installatie uitvoeren.

De WordPress installatie doorlopen: databseconnectie succesvol

Heb je één of meer velden verkeerd ingevuld dan krijg je een foutmelding te zien en kan je opnieuw proberen de juiste gegevens in te vullen om zo verbinding te maken met je database.

De WordPress installatie doorlopen: Fout bij het maken van de databaseconnectie

In de volgende stap vul je de naam van je website in bij Sitetitel, en maak je je eerste gebruikersaccount aan. De sitetitel kan bijvoorbeeld de naam van je bedrijf of project zijn.

Kies een moeilijk te raden gebruikersnaam. Dit kan een gebruikersnaam zijn bestaande uit hoofdletters, kleine letters en cijfers. Het is sterk af te raden de gebruikersnaam admin te gebruiken; dit is voor hackers en spammers de eerste gebruikersnaam die ze gebruiken wanneer ze je inloggegevens proberen te raden middels bijvoorbeeld een brute force attack. Er wordt dan gebruik gemaakt van software die verschillende combinaties inlognamen- en wachtwoorden probeert, totdat deze uiteindelijk de juiste combinatie heeft gevonden en kan inloggen op je website

WordPress installeren: gebruikersaccount aanmaken

Ook het gebruik van een sterk wachtwoord is aan te bevelen. De indicator bij Wachtwoord geeft aan hoe sterk je wachtwoord is. Wil je echt een zwak wachtwoord gebruiken, dan is dit geheel op eigen risico, en je wordt dan ook gevraagd het gebruik van een zwak wachtwoord te bevestigen voordat je verder gaat.

WordPress installeren: bevestig het gebruik van een zwak wachtwoord

Ben je bezig met het opzetten van een website die niet geïndexeerd mag worden door de zoekmachines, bijvoorbeeld omdat je een test-website aanmaakt die niet gevonden mag worden, vink dan de optie Zoekmachine zichtbaarheid aan.

WordPress installeren: Zoekmachine zichtbaarheid blokkeren

Ga je een website bouwen die wel geïndexeerd mag worden door de zoekmachines, laat dit aanvinkvakje dan met rust.

Gegevens ingevuld? Klik dan op de knop WordPress installeren. WordPress maakt nu je installatie gereed. Je krijgt vervolgens een melding dat de installatie is voltooid.

WordPress installeren: de WordPress installatie is voltooid

Nu kan je inloggen op WordPress door op de knop Inloggen te klikken. In het volgende artikel in deze serie leg ik je uit hoe je in kan loggen op je WordPress website, en wat je kan doen als je bijvoorbeeld je inloggegevens bent vergeten.

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?