Wil je je WordPress gebruikersnaam aanpassen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je je hele website overhoop haalt? WordPress biedt niet standaard deze mogelijkheid, maar dit kan je zowel met een plugin als handmatig in een paar minuten op een veilige manier doen.

Waarom zou je je gebruikersnaam aan willen passen?

Voordat je gaat beginnen moet je je afvragen waarom je je gebruikersnaam zou willen wijzigen. Een aantal redenen kunnen zijn:

 • Vanwege veiligheidsredenen; gebruik je admin nog steeds als gebruikersnaam, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te veranderen in iets wat moeilijker te raden is voor hackers.
 • Je draagt je gebruikersaccount over aan iemand anders, of iemand anders draagt zijn/haar gebruikersaccount aan jou over.
 • Je hebt een typefout gemaakt in de gebruikersnaam bij de Installatie van je WordPress website.
 • Je bent je inloggegevens vergeten.

Wanneer je je gebruikersnaam wijzigt, let er dan op dat deze uniek en ‘veilig’ is. Heb je nog een gebruikersaccount met de naam admin op je website? Dan is het aan te raden deze zo snel mogelijk te wijzigen omdat deze gebruikersnaam heel eenvoudig te raden is voor hackers.

3 Manieren om je WordPress gebruikersnaam te wijzigen

Er zijn grofweg 3 manieren om je gebruikersnaam aan te passen, waarvan de tweede niet zonder risico is. Voordat je dergelijke aanpassingen doet zou ik je aanraden om altijd vooraf een backup te maken van je database.

 1. Je oude gebruikersaccount verwijderen en een nieuwe aanmaken.
 2. Handmatig met behulp van phpMyAdmin.
 3. Met een plugin.

Je oude WordPress gebruikersaccount verwijderen en een nieuwe aanmaken

Je oude WordPress gebruikersaccount verwijderen en een nieuwe aanmaken is een snelle en makkelijke manier om je gebruikersnaam te wijzigen. Let er dan wel op dat je een ander e-mailadres moet gebruiken dan die je voor je oude account hebt gebruikt; een e-mailadres voor een gebruikersaccount mag nooit 2x in de database voorkomen.

Wil je het e-mailadres gebruiken van je huidige gebruikersaccount? Geen zorgen, je kan het e-mailadres weer aanpassen nadat je de oude gebruikersaccount hebt verwijderd.

Wil je je oude gebruikersaccount echter behouden, dan is deze optie niet de juiste. In dat geval kan je deze methode dus overslaan, en de gebruikersnaam van je huidige account aanpassen met een van de twee onderstaande alternatieve methoden.

Ga als volgt te werk:

 1. Maak een nieuwe gebruiker aan door in de WP Admin te gaan naar Gebruikers > Nieuwe toevoegen. Vul hier de gewenste gegevens in, en gebruik dus een ander e-mailadres dan die je voor de oude gebruikersaccount hebt gebruikt. Stel de gebruikersrol in op Beheerder (anders kan je de oude gebruikersaccount niet verwijderen).

  Je WordPress gebruikersnaam aanpassen door een nieuwe gebruiker aan te maken
 2. Log nu uit en log vervolgens weer opnieuw in met je nieuwe gebruikersaccount.
 3. Ga naar het gebruikersoverzicht door in de WP Admin te klikken op Gebruikers. in de navigatiebalk. Ga met je muis op de gebruiker staan die je wit verwijderen. Klik het linkje Verwijderen aan.

  Je WordPress gebruikersnaam aanpassen door een nieuwe gebruiker aan te maken
 4. Vervolgens krijg je het scherm te zien waarin je gevraagd wordt wat er met de content van je oude gebruikersaccount moet gebeuren. Kies voor de optie Alle inhoud koppelen aan: en selecteer je nieuwe gebruikersaccount.

  Je WordPress gebruikersnaam aanpassen door een nieuwe gebruiker aan te maken
 5. Klik op de knop Verwijdering bevestigen. Vervolgens wordt je oude gebruikersaccount verwijderd en de content wordt gekoppeld aan je nieuwe gebruikersaccount.
 6. Nu kan je desgewenst het e-mailadres van de nieuwe gebruikersaccount aanpassen naar het e-mailadres van de oude gebruikersaccount in het bewerkscherm van je nieuwe gebruikersaccount.

Je WordPress gebruikersnaam aanpassen met behulp van phpMyAdmin

Wanneer je enige technische kennis hebt van phpMyAdmin en/of databases kan je de gebruikersnaam ook direct in de database van je website aanpassen. In deze database staan allerlei instellingen en gegevens zoals pagina- en post (inhoud) van je website opgeslagen.

Normaal gezien is het direct doen van aanpassingen in de database niet echt ‘the way to go’, want als je hierin een fout maakt kan het je hele website overhoop halen. Heb je hier van te voren geen backup van gemaakt en je hebt te weinig technische kennis, dan is het niet eenvoudig om de fout weer te herstellen.

Soms heb je echter gewoon geen andere keus om je gebruikersnaam aan te passen, omdat je bijvoorbeeld je eigen inloggegevens vergeten bent, of wanneer de andere in dit artikel genoemde methoden niet werken.

– Advertentie –

Wanneer je een backup hebt gemaakt van je database, en je er echt zeker van bent dat dit de enige manier is waarop je jouw gebruikersnaam nog aan kan passen, ga dan voorzichtig te werk.

 1. Log in op het hosting controlpanel van je website. Dit kan bijvoorbeeld cPanel, DirectAdmin of Plesk zijn (of welke andere jouw hostingpartij dan ook gebruikt).
 2. Navigeer naar het database-gedeelte en klik op phpMyAdmin. Het beginscherm (of de database) van phpMyAdmin wordt geladen.

  Je WordPress gebruikersnaam aanpassen in de database via phpMyAdmin
 3. In de linkerkolom vind je een overzicht van de beschikbare databases. Klik je database aan, en ga opzoek naar de tabel wp_users (de prefix wp_ kan verschillen per website).
 4. Dubbelklik op de gebruikersnaam die je wilt wijzigen in de kolom user_login en vul hier de door jou gewenste gebruikersnaam in.

  Je WordPress gebruikersnaam aanpassen in de database via phpMyAdmin
 5. Klik nu ergens op je scherm, zodat de nieuwe gebruikersnaam automatisch wordt opgeslagen. Nu kan je phpMyAdmin gerust weer afsluiten.

Je WordPress gebruikersnaam aanpassen met een plugin

Wanneer je de handmatige manier te ingewikkeld of risicovol vindt kan je je gebruikersnaam ook aanpassen met behulp van een plugin, zoals Username Changer.

Je WordPress gebruikersnaam aanpassen met de plugin Username Changer

Ga als volgt te werk:

 1. Upload, installeer en activeer de plugin Username Changer via de WP Admin of via FTP.
 2. Ga naar je gebruikersaccount via Gebruikers > Je Profiel.
 3. Scroll naar het veld Gebruikersnaam onder Naam.
 4. Klik op het linkje Change Username naast het veld waar je huidige gebruikersnaam zichtbaar is.

  Je WordPress gebruikersnaam aanpassen met de plugin Username Changer
 5. Verander je gebruikersnaam naar een unieke waarde; dezelfde gebruikersnaam mag niet 2 keer in de database voorkomen. Gebruik om het veiliger te maken bijvoorbeeld kleine letters, hoofdletters en cijfers door elkaar.
 6. Klik op Save Username. Je wordt nu gevraagd om opnieuw in te loggen. Gebruik hier voor dus je nieuwe gebruikersnaam.

In de WordPress repo zijn er nog talloze andere vergelijkbare plugins beschikbaar die hetzelfde doen, maar die misschien net even anders werken. Lees dus voordat je een van deze plugins installeert en gebruikt goed de instructies, en vergeet vooral niet vooraf een backup te maken van je database voor het geval er onverhoopt toch iets mis gaat.

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?