‘Debuggen’ is een methode om gericht fouten op te sporen op websites. Hoewel veel WordPress plugins en thema’s vaak zonder problemen functioneren, kan het altijd voorkomen dat je tegen problemen en/of foutmeldingen aanloopt op je website. Dit heeft vaak te maken met fouten in de code van plugins of thema’s. Dan is het handig dat je snel achter het probleem kan komen om het op te lossen. Gelukkig biedt WordPress een aantal manieren om er achter te komen waar die problemen zich bevinden.

Wat is ‘debuggen’?

Debuggen is het opsporen en oplossen van bugs (fouten in de code) of foutmeldingen in de code van je website. Dit wordt over het algemeen door ontwikkelaars gedaan aan de hand van ‘debugging tools’, en maakt standaard deel uit van het ontwikkelproces van een website, plugin of thema.

Hoewel ontwikkelaars (meestal) met de grootste zorg hun plugins, thema’s of websites bouwen kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld bij het installeren van een plugin of thema op jouw website foutmeldingen verschijnen, of erger nog: dat je website helemaal niet meer functioneert. Dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben.

Het opsporen van fouten kan soms veel tijd in beslag nemen, en dit duurt vaak langer dan het implementeren van de oplossing zelf. Met onderstaande tools kan je het debuggen voor jezelf echter een stuk gemakkelijker maken.

– Advertentie –

1. ‘WP_DEBUG’ activeren

Standaard hoort op een site die publiekelijk toegankelijk is de ‘debug’ modus uit te staan. Dit is een ingebouwde functionaliteit van WordPress die er voor zorgt dat eventuele foutmeldingen worden weergegeven. Je kan deze debug modus (WP_DEBUG) echter in geval van nood snel activeren.

Om WP_DEBUG te kunnen activeren heb je toegang nodig tot je webserver via FTP (file transfer protocol). Dit is een snelle en eenvoudige manier om je bestanden direct van je computer naar de server van je website te uploaden.

Om in te kunnen loggen op je webserver heb je FTP-inloggegevens nodig, welke je vaak wel kan vinden in het control panel van je webhosting. Heb je geen inloggegevens, dan kan je die vaak wel opvragen bij je hostingpartij.

Je kan inloggen op je server via FTP met een speciaal daarvoor gemaakt programma, zoals Cyberduck of FileZilla (beiden gratis, zowel voor Mac als Windows). Als je nog geen FTP-programma hebt, kan je deze downloaden (via de linkjes hierboven) en installeren volgens de instructies.

Eenmaal geïnstalleerd maak je verbinding met je webserver en navigeer je naar de root (basismap) van je website. Dit is meestal in een map genaamd httpsdocs, public_html of jedomeinnaam.nl. Hier vind je het bestand wp-config.php.

Het wp-config.php bestand in WordPress

Open het wp-config.php bestand, en ga opzoek naar de regel

define( 'WP_DEBUG', false );
WP_DEBUG aan zetten in het wp-config.php bestand

Dit is een ‘PHP-constant‘. Wijzig de waarde van false naar true en sla je wijzigingen op. Nu is de WP_DEBUG modus geactiveerd op je website.

Nu zal je zien dat er zowel op je website als de WP Admin PHP-fouten, -waarschuwingen of andere meldingen te zien zijn, die je weer kan gebruiken om je problemen op te lossen.

– Advertentie –

“Deprecated” functies en functie-argumenten

Als je WP_DEBUG activeert op je website zou je naast bovengenoemde meldingen ook  meldingen kunnen zien over ‘deprecated’ functies en functie-argumenten. Dit zijn functies of functie-argumenten die op je website worden gebruikt, waarvan WordPress heeft aangegeven dat deze in de nabije toekomst niet meer door de WordPress core zullen worden ondersteund. Er wordt dan vaak in de melding aangegeven welke nieuwe functie of functie-argumenten je hiervoor in de plaats kunt gebruiken.

2. WP_DEBUG_LOG (WP debug log)

Wil je dat de foutmeldingen ook worden opgeslagen in een apart tekstbestand op de server, dan moet je nog een extra regel aan je wp-config.php bestand toevoegen. Voeg onderstaande regel code toe onder de regel define( 'WP_DEBUG', false );, maar boven de regel /* That's all, stop editing! Happy blogging. */.

define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

Vergeet niet je wijzigingen op te slaan en je wp-config.php bestand weer naar je server te uploaden.

Vanaf nu worden de foutmeldingen die je te zien krijgt op je website ook opgeslagen in een tekstbestand met de naam debug.log. Dit bestand vind je op de locatie /wp-content/debug.log.

Het WordPress debug.log bestand

Je kan dit bestand downloaden, openen of bewerken.

Het WordPress debug.log bestand

3. WP_DEBUG_DISPLAY (tonen/verbergen van meldingen)

Wanneer je enkel wilt dat de foutmeldingen en waarschuwingen worden gelogd in het debug.log bestand, maar niet worden getoond op de website, dan moet je nog een regel code toevoegen aan het wp-config.php bestand.

Voeg onderstaande regel code toe onder de regel define( 'WP_DEBUG', false );, maar boven de regel /* That's all, stop editing! Happy blogging. */.

define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );

WP_DEBUG_DISPLAY staat namelijk standaard op true, waardoor je dus de foutmeldingen en waarschuwingen te zien krijgt. Zet je WP_DEBUG_DISPLAY op false dan worden de foutmeldingen en waarschuwingen verborgen.

– Advertentie –

4. SCRIPT_DEBUG

WordPress maakt in de core gebruik van ‘minified’ versies van CSS- en JavaScript bestanden. ‘Minified’ betekent dat in de bestanden alle spaties en witregels zijn verwijderd, waardoor het bestandsformaat kleiner wordt, wat weer snellere laadtijden voor je website tot gevolg heeft.

Voor het ontwikkelen van je website in WordPress kunnen deze ‘minified’ bestanden echter onoverzichtelijk zijn om mee te werken wanneer je een bug of probleem moet oplossen die wordt veroorzaakt door een van deze bestanden.

Om gebruik te maken van de originele (‘uniminified’) bestanden heeft WordPress een PHP-constant die je toe kan voegen aan het wp-config.php bestand.

Voeg onderstaande regel code toe onder de regel define( 'WP_DEBUG', false );, maar boven de regel /* That's all, stop editing! Happy blogging. */.

define( 'SCRIPT_DEBUG', true );

5. Gebruik een staging-site voor ontwikkeling

Voorkomen is beter dan genezen. Bij eventuele problemen op je website wil je het liefst niet dat je bezoekers eventuele foutmeldingen of waarschuwingen te zien krijgen wanneer je een nieuw thema of plugin installeert, of zelf code toevoegt aan je website.

Het is aan te raden om voor ontwikkeling van een website gebruik te maken van een staging-site. Dit is een exacte kopie van je live-website, welke je op een voor bezoekers en zoekmachines afgeschermd subdomein (of ieder andere domeinnaam) kan hosten. Op deze staging-site kan je naar hartelust plugins en thema’s installeren en eigen code toevoegen zonder dat de bezoekers op je live-site hier iets van merken. Krijg je dan een foutmelding, dan kan je die eerst oplossen voordat je de wijzigingen op je live-site doorvoert.

Conclusie

De bovenstaande vijf methoden vormen de basis voor het beter kunnen debuggen van je website in het geval van problemen.

Indien je een staging-site hebt of van plan bent er één op te zetten, dan kan je de PHP-constanten gebruiken zoals hierboven beschreven. Laat dan op de live-website de debug constanten voor wat het is.

Heb je zelf nog tips of vragen over het debuggen van WordPress websites? Laat het dan hieronder in de reacties weten. 👇🏼

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?