Dit is post 1 van 4 in de serie Handleiding WordPress

WordPress is een ‘websitemaker’ in de vorm van een open-source content management systeem (of “CMS”) waarmee je dus eenvoudig websites, webshops en blogs kan maken zonder dat je hiervoor verstand hoeft te hebben van programmeren.

Wat voor soort websites kan je met WordPress maken?

Met WordPress kan je alle soorten websites maken waar een CMS voor nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Blogs
  • Webshops
  • Zakelijke websites
  • Portfolio’s
  • Lidmaatschapwebsites
  • E-learning platformen
– Advertentie –

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Wanneer je Googled op “WordPress” krijg je twee verschillende resultaten te zien, namelijk WordPress.org en WordPress.com. Je zou denken dat deze twee dingen hetzelfde zijn. Maar dat is het dus niet; er is wel degelijk verschil tussen WordPress.com en WordPress.org:

WordPress.com is een commercieel online platform dat gehost wordt op de servers van WordPress zelf. Op dit platform kan je je eigen website bouwen zonder dat je te maken hebt met de handmatige installatie en bronbestanden van WordPress.org. Er zitten wel beperkingen aan WordPress.com: zo heb je niet de beschikking tot de duizenden thema’s en plugins die je met WordPress.org wel kan gebruiken. Wil je je eigen domeinnaam gebruiken, dan betaal je hiervoor.

WordPress.org is de open-source software waarover we het in deze post hebben. Je hebt hiervoor wel een hostingpakket (of eigen server) en een domeinnaam nodig. Eenmaal geïnstalleerd heb je de beschikking tot duizenden plugins en thema’s om je website uit te breiden en vorm te geven zoals jij wilt. Je kan hier zelfs eigen code voor schrijven als je verstand hebt van PHP, HTML en CSS.

Waarom zou je WordPress moeten gebruiken?

WordPress is in 2003 als klein blogplatform begonnen, maar ondertussen is ongeveer 35% van alle websites op het hele internet een WordPress website. Volgens een onderzoek van Netcraft zijn er op dit moment zo’n 1,3 miljard actieve websites, waarvan er dus 455,000,000 gemaakt zijn met WordPress (WordPress.com en WordPress.org gecombineerd). Dit zijn gigantische aantallen, en dat is niet zonder reden:

1. 🧸 Het is eenvoudig in gebruik

Om met WordPress een website te maken heb je in principe geen verstand nodig van programmeren. Kan je een e-mail versturen en omgaan met Microsoft Word? Dan kan je als beginner ook al snel een website opzetten met WordPress.

2. 🤸‍♀️Het is flexibel en veelzijdig

Met WordPress kan je iedere soort website maken die je je maar kan bedenken. Of je nou een blog wilt beginnen, een webshop voor je winkel of een portfolio voor je projecten; het is allemaal mogelijk.

3. 💸 Het is gratis

Dit is misschien nog wel het grootste voordeel van WordPress. Je kan gratis en voor niets een kopie van WordPress downloaden van WordPress.org. Er zitten geen beperkingen aan, en het is meteen gebruiksklaar. De software is open-source. Dat betekent dat je de broncode in kan zien en in principe er mee kan doen wat je wil.

4. 🔌 Het is makkelijk uit te breiden

Met thema’s en plugins kan je jouw website de functionaliteiten en het uiterlijk geven dat je wil. Er zijn heel veel gratis en betaalde thema’s en plugins te vinden. Wil je bijvoorbeeld een webshop beginnen, kijk dan eens naar het gratis WooCommerce. Hier zijn op sites als Theme Forest en CodeCanyon duizenden premium thema’s en plugins voor te vinden, zodat je de webshop van je dromen kan bouwen.

5. 👋🏼 Er is een enorme community waar je altijd hulp kan vinden

WordPress niet alleen een ‘stukje software’; in de loop der jaren heeft er zich een enorme community omheen gebouwd. Er zijn duizenden mensen dagelijks bezig met WordPress, en er zijn honderden tutorial websites (zoals wpsimpel), supportwebsites (zoals Stackexchange) en fora waar je hulp kan vinden.

Daarnaast worden er wereldwijd WordCamps georganiseerd. Dit zijn (vaak meerdaagse) evenementen voor WordPress-gebruikers en -ontwikkelaars waarin de nieuwste trends en ontwikkelingen worden uitgelicht.

6. 🔍 WordPress is zoekmachine-vriendelijk

Een website bouwen en online zetten is helaas niet genoeg. Wanneer je tijd en energie hebt gestoken in het (laten) bouwen van een website, is het belangrijk dat deze ook gevonden kan worden door je doelgroep. WordPress is van zichzelf al zoekmachine-vriendelijk, en je kan je positie in de zoekmachines nog eens een boost geven met plugins als Yoast SEO.

– Advertentie –

Wil je een WordPress website maken?

Het installeren van WordPress op je eigen hostingpakket of server kan in 5 minuten gedaan zijn. Ook kan je direct je eigen domeinnaam aan je website koppelen. Om een WordPress website te kunnen maken heb je minimaal het volgende nodig:

  1. Een hostingpakket. Dit houdt in dat je als het ware een stuk server huurt bij een bedrijf waarop je je website kan zetten. Dit zorgt er voor dat jouw website bereikbaar is voor je bezoekers. Vergelijk het met een kavel waarop je je website kan bouwen.
  2. Een domeinnaam. Dit is het ‘adres’ van het kavel waar je website op staat. Zo is wspimpel.nl de domeinnaam van deze website.
  3. De laatste versie van WordPress. Die download je gratis van de website van WordPress.org.

Veel hostingbedrijven bieden een ‘one-click-installatie’ van WordPress aan, maar je kan WordPress ook handmatig installeren. Hoe je dit doet leg ik uit in de volgende post van deze serie.

Heb je de installatiestappen doorlopen, dan is het hoog tijd om de website van je dromen te gaan bouwen!

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?