In deze post geef ik je vijf SEO tips waarmee je jouw WordPress website beter kan laten scoren in de zoekmachines. Deze tips vragen over het algemeen niet veel technische kennis en tijd en zijn voor zowel beginnende als gevorderde WordPress-gebruikers goed te doen.

Wat is SEO?

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization, oftewel Zoekmachineoptimalisatie. SEO moet je zien als een combinatie van methodes en/of strategieën die je toepast om je website op het web hoger in de resultaten van zoekmachines zoals Google (maar ook Bing en Yahoo) te laten verschijnen. Dit leidt er toe dat meer mensen je website bezoeken (meer organisch verkeer).

SEO kan je grofweg verdelen in twee onderdelen: het eerste is dat je op technisch gebied je website zo veel mogelijk optimaliseert voor de algoritmes van de zoekmachines. Het tweede is dat je de content van je website zo relevant mogelijk voor je bezoeker moet maken. Content is king.

Hieronder vind je 5 SEO tips om je WordPress website beter te kunnen optimaliseren. Pas je deze tips toe dan zal je zien dat je website binnen enkele maanden, zo niet enkele weken beter scoren in de zoekmachines.

Heb je na het lezen van deze SEO tips vragen of wil je over een bepaald onderdeel meer weten? Plaats dan een reactie onderaan deze post.

1. Installeer en gebruik Yoast SEO

De SEO plugin Yoast SEO (in 2008 opgericht door de Nederlander Joost de Valk) is een van de meest bekende gratis WordPress SEO plugins. Deze plugin biedt WordPress gebruikers een toegankelijke manier om hun website te optimaliseren voor de zoekmachines.

Optimaliseer je WordPress website met de plugin Yoast SEO

Met Yoast SEO kan je iedere pagina, bericht of andere custom post type optimaliseren voor zoekmachines. Het voegt een aantal metaboxes toe bij ieder bericht of pagina die je bewerkt.

SEO-analyse

De plugin doet in real-time een analyse van de inhoud van je bericht of pagina en maakt hierbij gebruik van groene, oranje en rode kleurbolletjes om aan te geven wat er goed is en wat er nog verbeterd kan worden. Er worden direct tips met uitleg gegeven over hoe je de inhoud kan verbeteren.

Yoast SEO analyseert de content en geeft direct tips om je vindbaarheid te verbeteren
Dit screenshot van de SEO-analyse van Yoast SEO is genomen in een vroeg stadium van het schrijven van deze post.

Focus zoekterm

Google bepaalt de score van de inhoud aan de hand van een Focus zoekterm. Dit is een term waarop jij wil dat je bericht of pagina wordt gevonden in de zoekmachines. Heb je een Focus zoekterm ingesteld, dan zal Yoast SEO de inhoud van je bericht of pagina checken of de zoekmachines herkennen waar de inhoud over gaat.

Bonustip: staar je vooral niet blind op de kleur van de bolletjes. Soms kan je namelijk niet altijd alle bolletjes groen krijgen omdat de inhoud van je bericht of pagina zich daar niet altijd voor leent. Het is niet zo dat een pagina met een aantal rode of oranje bolletjes niet goed gevonden zal worden door de zoekmachines. Een pagina met minder dan 300 woorden hoeft niet altijd minder goed gevonden te worden dan een pagina met 3000 woorden. Het gaat er meer om dat de inhoud van de pagina relevant is voor degene die er naar zoekt.

Titel en meta-omschrijving

Ook kan je met Yoast SEO de titel en meta-omschrijving van je bericht of pagina optimaliseren. Dit zijn onderdelen die worden weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines. Deze optimalisaties hebben niet direct invloed op je positie in de zoekmachines, maar wel op je CTR (Click through rate, oftewel de verhouding tussen hoe vaak je in de zoekresultaten gezien wordt, ten opzichte van hoe vaak er na het zien ook daadwerkelijk op de link naar je website wordt geklikt).

De meta-titel en omschrijving van wpsimpel in de Google zoekresultaten
Voorbeeld van de titel en meta-omschrijving van wpsimpel in de Google zoekresultaten.

Wanneer je een bericht of pagina bewerkt wordt er onder de inhoud een metabox getoond waarin je de titel en meta-omschrijving kan bewerken. Ook zie je dan direct een voorbeeld van hoe deze informatie wordt weergegeven op op zowel de mobiele- als desktopversie van Google.

De titel en meta-omschrijving aanpassen van je bericht of pagina met Yoast SEO
De titel en meta-omschrijving van je bericht of pagina optimaliseren met Yoast SEO.

Stel dat je op Google zoekt op de term SEO tips, en je bent deze post in de zoekresultaten tegengekomen. Google maakt deze zoekterm daarom dikgedrukt in de zoekresultaten, omdat dit belangrijk is voor je zoekopdracht. Zo vind je als bezoeker sneller wat je zoekt, en wordt je website sneller gevonden.

Tips voor een goede titel en meta-omschrijving:

  • Je hebt ruimte voor maximaal 170 karakters. Optimaal is een meta-omschrijving met 150-170 karakters. Probeer deze in twee zinnen op te delen.
  • De eerste zin is een informatieve zin en kan het antwoord geven op de vraag van de bezoeker.
  • Probeer in je tweede zin je bezoeker aan te sporen tot actie, namelijk het bezoeken van je website.
  • Plaats je Focus zoekwoord op de 3e à 4e plaats van de eerste zin en ergens in de tweede zin.

Automatische XML sitemaps

De laatste functionaliteit van Yoast SEO die ik benoem is het automatisch genereren van sitemaps. Een sitemap is een soort routekaart van je website waarmee zoekmachines alle belangrijke pagina’s kan vinden en indexeren, ook al heb je weinig interne links op je website staan.

De XML sitemaps inschakelen in Yoast SEO De XML sitemaps kan je inschakelen bij Yoast SEO > Algemeen > (Tabblad) Functies. De sitemaps die vervolgens worden gegenereerd vind je via deze URL: https://jouwwebsite.nl/sitemap_index.xml (Vervang jouwwwebsite.nl met de URL van je eigen website).

Onderstaand is een voorbeeld van de sitemaps van wpsimpel. Per post type en taxonomy wordt er een sitemap gemaakt waarop je door kan klikken om de pagina’s en berichten in die post type te bekijken.

De XML sitemap van wpsimpel

2. Afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen ook worden geoptimaliseerd voor zoekmachines. Het is helemaal niet moeilijk, maar het is wel belangrijk hier consequent in te zijn. Er zijn een aantal aspecten waar je op moet letten wanneer je afbeeldingen aan je website toevoegt:

Bestandsgrootte & afbeeldingformaat

Zorg er voor dat je afbeeldingen niet te groot zijn voor het doel en de plek waar je ze plaatst. Zo zal je voor een inline-afbeelding die je in een blogbericht tussen je tekst plaatst waarschijnlijk een kleinere afbeelding nodig hebben dan voor een schermvullende fotoslider.

Hoe groter de afbeelding, hoe groter het bestandsformaat, en hoe langer je website er over doet om de pagina te laden. De laadtijd van pagina’s is factor die meespeelt in de indexering van je website door bijvoorbeeld Google.

Een foto die je direct met je telefoon maakt kan toch al gauw 2 tot 4 mb groot zijn, afhankelijk van welke kwaliteit je telefooncamera is. Dit is helaas veel te groot om direct naar je website te uploaden. Het ligt natuurlijk helemaal aan hoe veel detail je in de foto hebt, en waar de foto komt te staan. Ik probeer er zelf altijd voor te zorgen dat afbeeldingen van 1920 x 1080 px bijvoorbeeld niet groter zijn dan 500kb.

Om de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen zal je compressie toe moeten passen. Compressie zorgt er voor dat de bestandsgrootte van de afbeeldingen kleiner wordt, maar zorgt er ook voor dat de kwaliteit van de afbeeldingen achteruit gaat. Het is dus zaak hier een gulden middenweg in te vinden; je afbeeldingen mogen niet te groot zijn, maar je wil ook geen afbeeldingen van slechte kwaliteit op je website.

Je kunt je afbeeldingen comprimeren met (professionele) programma’s zoals Adobe Photoshop of Lightroom. Heb je geen beschikking tot deze dure programma’s, dan kan je hier ook plugins zoals Smush voor gebruiken. Deze plugin kan je zo instellen dat afbeeldingen automatisch bij het uploaden naar de mediabibliotheek worden gecomprimeerd.

Bestandsnaam

Zorg er voor dat de bestandsnamen van je afbeeldingen uniek zijn en dat ze zoektermen bevatten die gaan over de inhoud van je pagina of bericht. Bestandsnamen zoals img_12345.jpg zeggen zoekmachines namelijk helemaal niks over de inhoud van de afbeelding. Het is beter om een naam met zoektermen als bijvoorbeeld wordpress-handleiding-voor-dummies.jpg te gebruiken. Zo kan Google Images niet alleen de afbeelding sneller vinden, maar ook jij in de mediabibliotheek.

Alt(ernatieve)-tekst

Het alt-attribuut (of Alt-tekst in WordPress) van een afbeelding op websites wordt in eerste instantie gebruikt voor schermlezers voor blinde- en slechtziende mensen. Daarnaast gebruikt Google deze ook om afbeeldingen beter vindbaar te maken in Google Images. Deze Alt-tekst is voor gewone websitebezoekers niet direct zichtbaar, maar wel voor de Google bots en schermlezers.

Een afbeelding met alt-tekst ziet er in de broncode van de website ongeveer als volgt uit:

<img src="afbeelding.jpg" alt="Dit is de alternatieve tekst" title="Dit is de titel"/>

Wanneer je een afbeelding naar de WordPress mediabibliotheek upload krijg je ook de mogelijkheid om hier een alt-tekst aan toe te voegen. Voer hier, net als bij de bestandsnaam van de afbeelding beschrijvende zoektermen in.

De alt-tekst van een afbeelding instellen

Ga nou niet je hele alt-tekst vlak met zoekwoorden volproppen; houd de zoektermen relevant voor wat er op de afbeelding wordt getoond en waar de pagina over gaat.

3. Installeer een SSL-certificaat

Ik kom ze regelmatig nog tegen: websites zonder SSL-certificaat. Wanneer een website een SSL-certificaat gebruikt, herken je dit aan een (groen) slotje in de adresbalk in je browser, links van je URL. De URL begint met https://.

Het slotje naast de URL geeft aan dat de website is beveiligd met een SSL-certificaat

Een SSL-certificaat was oorspronkelijk bedoeld voor het beveiligen van specifieke gegevensuitwisseling, bijvoorbeeld digitale betalingen in webshops. Naast het feit dat het gebruik van een SSL-certificaat veiliger is, kom je met een SSL-certificaat vaak sneller hoger in de zoekresultaten van Google terecht.

Heb je nog geen SSL-certificaat op je website geactiveerd? Alle hostingproviders bieden tegenwoordig SSL-certificaten aan, en velen zelfs een gratis Lets Encrypt certificaat, welke je vaak met een paar klikken kan installeren. Informeer hiervoor bij de hostingprovider van je website.

4. Gebruik SEO-vriendelijke permalinks

Ondanks dat WordPress van zichzelf al vrij goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines, valt er op het gebied van permalinks (het gedeelte van de URL na de domeinnaam) nog wel wat te verbeteren.

Over het gebruiken en instellen van SEO-vriendelijke permalinks heb ik ook een post geschreven waarin er dieper wordt ingegaan op hoe je deze instelt en welke risico’s er bij komen kijken.

5. Snelheid van de website

De snelheid van websites is voor Google ook een factor in de ranking, en met name voor mobiele apparaten. Websites waarbij je maar 0,5 seconden hoeft te wachten voordat de pagina geladen is komen hoger te staan dan websites waarbij je 5 seconden moet wachten. Hoe langer je als bezoeker moet wachten, hoe sneller je de neiging hebt om de website weer te verlaten voordat deze helemaal is geladen.

Er zijn een aantal zaken waarmee je zonder al te veel moeite snelheidswinst kan boeken op je website:

  • Kies voor een betrouwbare en snelle hostingprovider (en dito hostingpakket of server). Goedkoop is in dit geval vaak ook duurkoop. Voor weinig geld mag je helaas ook weinig snelheid, betrouwbaarheid en service verwachten. Ik spreek uit eigen ervaring.
  • Het gebruik van caching. Sommige hostingproviders bieden dit aan op serverniveau, en dan hoef je dus geen extra caching plugin te gebruiken. Heeft je hostingprovider dit niet of wil je wat meer controle over hoe en wat er gecached wordt, dan kan je een caching plugin zoals WP-Optimize (Premium), W3 Total Cache of WPRocket gebruiken. Caching zorgt er voor dat je website sneller geladen wordt doordat de pagina’s, afbeeldingen en scripts van je website worden omgezet in een ‘statische’ pagina en slaat deze op in zijn geheugen. Hierdoor hoeft de server bij een volgende weergave van die pagina’s minder werk te doen en wordt alles sneller geladen.
  • Geen plugins gebruiken voor functionaliteiten die je bijvoorbeeld ook met code-snippets op kan lossen. Iedere extra plugin maakt je website namelijk steeds iets trager.
  • Het opvolgen van tip 2 over de afbeeldingen in deze post 😉

Conclusie

Deze 5 SEO tips zijn het topje van de ijsberg; er zijn natuurlijk nog veel meer tips en technieken die je kan toepassen om je website beter te laten scoren in de zoekmachines.

Ik ben benieuwd wat je van deze SEO tips vindt. Heb je er een of meer toegepast? Merk je al resultaat? Heb je zelf nog tips? Of heb je juist nog vragen? Laat het hieronder in de reacties weten!

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?