Zoals uitgelegd in deze post vormt het maken van backups van je website een belangrijk onderdeel van de veiligheid van je website. Wanneer er iets mis gaat, bijvoorbeeld bij het updaten van je site, of wanneer een hacker onverhoopt inbreekt, ben je blij als je een actuele backup van je WordPress website hebt die je met een paar klikken meteen weer terug kan zetten. In deze post leg ik je uit hoe je een UpdraftPlus backup terugzet op je WordPress website.

Voordat je verder gaat: het belangrijk dat je de stappen in deze post hebt gevolgd om een backup te maken van je WordPress website met de plugin UpdraftPlus. Deze handleiding is niet van toepassing op andere backup plugins.

Lijst van gemaakte backups

Log in op je WordPress website en ga naar de UpdraftPlus instellingen-pagina via Instellingen > UpdraftPlus-backups of via het linkje in de zwarte balk aan de bovenkant UpdraftPlus > Backup/Terugzetten. Helemaal onderaan dit scherm vind je het kopje Bestaande backups met daaronder een lijst van de gemaakte/bewaarde backups.

De lijst met UpdraftPlus backups

Je ziet nu een lijst met backups die UpdraftPlus van je website heeft gemaakt. Naast de backupdatum zie je ook meteen welke onderdelen er zijn gebackupt (in dit geval: Database, Plugins, Thema’s, Uploads en Overige).

Is de lijst met backups leeg, of toont deze lijst niet de meest recente backups, klik dan op Opnieuw in de lokale map zoeken naar nieuwe backup-sets of Scan de externe opslag opnieuw. Dit is afhankelijk van of je je backups lokaal op dezelfde server als de website bewaart of op een externe locatie.

Sidenote: het is aan te bevelen om de backups automatisch te laten uploaden naar een cloudoplossing zoals Dropbox of Google Drive; heb je geen toegang meer tot de bestanden op je webserver (‘lokaal’), dan heb je dus ook geen toegang meer tot je backups.

Het herstelproces starten

Klik bij de backup die je wilt terugzetten (bijvoorbeeld de meest recente backup) op de knop Terugzetten. Er opent dan een nieuw scherm waarin je kan kiezen welke onderdelen van de backup je terug wilt zetten. Wil je een backup van de gehele website terugzetten, vink dan alle opties aan. Wil je enkel de plugins-map, thema’s-map of je uploads terugzetten, vink dan enkel de opties aan die je wilt terugzetten. Klik dan op de knop Volgende.

UpdraftPlus backup terugzetten: onderdelen kiezen

Vervolgens controleert UpdraftPlus je backup-bestanden die je terug wilt zetten. Als alles goed gaat dan krijg je de melding dat de backup archiefbestanden succesvol zijn verwerkt.

UpdraftPlus backupbestanden controleren

Zet je ook de database terug, dan kun je eventueel ook nog aangeven welke databasetabellen er wel en niet moeten worden teruggezet. Klik hiervoor op (…) naast Als je niet alle tabellen wil herstellen, geef hier aan welke je niet wil herstellen. Over het algemeen heb je deze optie echter niet nodig, dus kan je alle databasetabellen aangevinkt laten.

UpdraftPlus databasetabellen kiezen om te herstellen

Voer je een migratie van een website uit naar een andere domeinnaam, dan krijg je in deze stap de melding dat de URL’s van je website in de database-backup afwijken ten opzichte van de domeinnaam waarnaar je de website wilt migreren. UpdraftPlus geeft je dan echter de mogelijkheid deze URL’s in de database automatisch aan te passen naar de URL van de nieuwe website, zodat je dit zelf niet meer hoeft te doen. Vink voordat je verder gaat dus de optie aan die er voor zorgt dat de URL’s automatisch worden aangepast.

Wanneer je alle opties voor het herstelproces naar wens hebt ingesteld, klik dan op de knop Terugzetten om het daadwerkelijke herstelproces te starten.

Je krijgt nu een scherm te zien waarin stap voor stap wordt getoond wat UpdraftPlus doet tijdens het proces. Sluit dit scherm niet af, maar laat de plugin zijn werk doen. Het hangt een beetje af van de grootte van je backup hoe lang het proces duurt. Ook per onderdeel kan de tijd die UpdraftPlus nodig heeft verschillen.

UpdraftPlus log van proces

Wanneer de backup klaar is en alles is goed gegaan, dan krijg je hiervan een bevestiging te zien: ✔︎ Restore successful!

Klik op de knop Terugkeren naar de UpdraftPlus configuratie om het backup-proces af te sluiten. Je bent bijna klaar, want er rest je dan nog een laatste stap: het verwijderen van oude ongebruikte mappen en bestanden in je wp-content map.

UpdraftPlus restore successful

Oude mappen en bestanden verwijderen

Wanneer UpdraftPlus een backup terugzet worden de ‘oude’ mappen in de wp-content map van je website niet automatisch verwijderd. In plaats daarvan voegt de plugin de affix ‘-old‘ toe aan de namen van deze oude mappen (bijvoorbeeld: plugins-old, themes-old etc.). Wanneer je deze oude mappen niet meer nodig hebt (WordPress zelf doet er verder niets meer mee) kan je deze alsnog verwijderen.

Als je bent teruggekeerd naar het UpdraftPlus configuratiescherm dan verschijnt er boven in beeld de melding dat je de oude mappen kunt verwijderen. Klik op de knop De oude mappen verwijderen.

Updraftplus: oude mappen verwijderen

Wanneer de mappen zijn verwijderd krijg je een nieuw scherm te zien met de opsomming van de verwijderde mappen en bestanden.

Updraftplus: oude mappen verwijderd

Als alle mappen en bestanden zijn verwijderd dan is het herstelproces afgerond. Je kan terugkeren naar de UpdraftPlus configuratie door op de link te klikken onder de lijst.

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?