Als je onze tutorials en code snippets leest, dan zal je misschien wel opgevallen zijn dat we je vertellen dat je de stukjes code moet kopiëren en plakken in je functions.php bestand of een site-specifieke plugin. In dit artikel leg ik je uit wat een site-specifieke plugin is, wat de voordelen zijn, en hoe je er zelf een maakt.

Wat is een site-specifieke plugin?

Een site-specifieke plugin is een op zichzelf staande WordPress plugin waarin je code snippets kan plaatsen om de functionaliteit van je website uit te breiden. Deze plugin staat — in tegenstelling tot je functions.php bestand — los van je thema.

Wat is het voordeel van een site-specifieke plugin?

Het toevoegen van code snippets aan je functions.php bestand heeft één groot nadeel: wanneer je na verloop van tijd besluit een ander WordPress thema te gebruiken, dan zijn hiermee ook meteen alle door jou toegevoegde functionaliteiten weg. Het nieuwe thema heeft immers een ander functions.php bestand. Dit los je dus op door een eigen site-specifieke plugin te maken.

Je kan een site-specifieke plugin eigenlijk kort door de bocht zien als een soort functions.php bestand, waarbij je de toegevoegde functionaliteiten behoudt als je ooit eens van thema wisselt.

Hoe maak je een site-specifieke plugin?

Hieronder volgen stappen om je eigen site-specifieke plugin te maken. Enige kennis van FTP en PHP is vereist, maar ik zal het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen.

1. Maak een nieuwe map aan

Maak op je bureaublad een nieuwe map aan, en geef deze een naam. Bijvoorbeeld de naam van je website, of zoals in onderstaand voorbeeld mijn-plugin. Zorg er in ieder geval voor dat de map een unieke naam heeft ten opzichte van andere plugins die je op je website gebruikt.

Maak een nieuwe map aan voor je site-specifieke plugin

2. Het plugin-bestand aanmaken

Open nu een tekstverwerker, zoals Texteditor (Mac) of Notepad (Windows), of als je dat hebt een IDE (een geavanceerd en professioneel programma speciaal gericht op webdevelopment), zoals Atom, Coda, PhpStorm of Dreamweaver.

Maak een nieuw .php bestand aan, en geef het dezelfde naam als de map die je zojuist hebt aangemaakt. Dit moet zo van WordPress, anders zal je plugin straks niet werken. In dit geval noem ik het bestand dus mijn-plugin.php. Sla het bestand vervolgens op in je plugin-map.

3. Je plugin laten werken

Je plugin-bestand moet bovenaan in de ‘header’ bepaalde code hebben staan, zodat WordPress het ook daadwerkelijk herkent als plugin. Voeg onderstaande code toe aan mijn-plugin.php:

<?php
/*
Plugin Name: Mijn Plugin
*/

Opmerking: De plugin naam is het minimale wat er in de ‘header’ moet staan. Je kan er nog meer informatie aan toevoegen, zoals een omschrijving, versienummer, auteur en url van de auteur. Onderstaand voorbeeld is hoe een volledige header er uit zou kunnen zien:

<?php
/**
 * Plugin Name: Mijn Plugin
 * Plugin URI: https://wpsimpel.nl/plugins/mijn-plugin
 * Description: Site-specifieke plugin voor wpsimpel.nl
 * Version:   1.0.0
 * Author:   wpsimpel
 * Author URI: https://wpsimpel.nl/
 * License:   GPL2
 * License URI: https://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
 * Text Domain: wpsimpel
 * Domain Path: /languages
 */

Ik ga in dit artikel niet dieper in op wat alle informatie betekent, omdat je met enkel de Plugin Name de plugin al kan laten werken, en we de essentie in feite al hebben. Wil je hier toch meer over lezen, dan kan dat hier.

4. Je plugin installeren

Upload je plugin, en activeer deze in de wp-admin. Weet je niet hoe je dit doet? Dit artikel legt uit hoe je een WordPress plugin installeert.

Code snippets toevoegen aan je plugin

We hebben in dit voorbeeld een ‘lege’ plugin geupload en geactiveerd. Deze plugin doet verder dus eigenlijk nog helemaal niets, maar je kan dus nu wel aan de slag met het toevoegen van code snippets om de functionaliteit van je website uit te breiden.

Je kan bijvoorbeeld deze code snippets toevoegen aan je plugin

Ga in het wp-admin gedeelte naar de pagina Plugins > Plugin editor (1). Je krijgt eerst een waarschuwing te zien waarin je de risico’s duidelijk worden gemaakt van het toevoegen van code aan je plugin op deze manier. Klik op de blauwe knop Ik begrijp het (2).

Code snippets toevoegen aan een site-specifieke plugin

Indien je meerdere plugins op je website hebt geïnstallerd, kies je eerst Mijn Plugin in het keuzemenu rechtsboven (1). Vervolgens kan je je code snippets toevoegen onder de ‘header’ van je plugin (2). Wanneer je klaar bent klik je op de blauwe knop Bestand bijwerken (3).

Code snippets toevoegen aan een site-specifieke plugin

Problemen oplossen

 • Wanneer er iets ontbreekt in je code waardoor je website foutmeldingen kan gaan geven dan zal de editor automatisch je wijzigingen ongedaan maken.
 • Als er echt iets mis gaat heb je kans dat je een wit scherm (“White screen of death”) te zien krijgt. Bewerk dan je bestanden via FTP om je fouten te herstellen.
 • Als je plugin meteen na het activeren weer gedeactiveerd wordt en je een melding krijgt dan zit er waarschijnlijk een foutje in je code. Bekijk dan dus nog even een keer goed je code om je fout(en) op te lossen.

Kom je er bij een foutmelding, ondanks bovenstaande tips toch niet helemaal zelf uit en wil je dat we even met je meekijken? Neem dan contact met ons op via ons ‘Persoonlijke WP Hulp’ formulier.

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 4 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?