WordPress is een content management systeem (CMS) dat van zichzelf al goed is ingericht voor SEO (‘zoekmachineoptimalisatie’). Op een aantal punten kan het echter nog wel verbeterd worden, en één van die punten is de manier waarop de url’s (permalinks) van je website worden samengesteld. Dit is niet alleen beter voor de zoekmachines, maar ook voor je bezoekers, zodat ze eenvoudig kunnen zien waar ze zich op je website bevinden.

Standaard hebben WordPress pagina’s een structuur zoals hieronder:

https://wpsimpel.nl/?p=41

De ?p=41 staat voor de ID van de pagina of post in WordPress.

De standaardstructuur van berichten heeft de dag en de naam van het bericht in de URL, zoals hieronder:

https://wpsimpel.nl/2020/07/26/seo-vriendelijke-permalinks-instellen/

Deze permalinkstructuur is ten eerste niet zoekmachine-vriendelijk omdat de url van je pagina’s voor zoekmachines onduidelijk is, en dit je ranking beïnvloedt. Ten tweede is het voor de bezoekers van je website niet gebruiksvriendelijk, omdat het niet eenvoudig is om te zien waar zij zich op je site bevinden.

De permalink opties

Je kan de structuur van de permalinks aanpassen in Instellingen > Permalinks. Daar zie je meteen een aantal opties.

De verschillende WordPress permalink opties
De verschillende standaard WordPress permalink opties

Welke instelling je kiest, anders dan de standaard, hangt een beetje af van wat voor soort website je hebt. Heb je bijvoorbeeld een website met overwegend pagina’s en eventueel een blog, dan is de optie Berichtnaam de meest gangbare optie. Heb je een nieuwswebsite, dan is het voor je bezoekers wel handig dat zij kunnen zien op welke datum een bericht is geschreven. In dat geval kan je het beste kiezen voor Jaar, maand dag en naam.

Wij hebben voor wpsimpel gekozen om de berichtnaam te tonen (optie: Berichtnaam). De datum waarop een blogartikel is gescheven vinden we in ons geval van ondergeschikt belang, aangezien onze blogartkelen niet tijdsgebonden zijn.

Aangepaste structuur

Je kan ook een aangepaste structuur maken voor je permalinks, bijvoorbeeld als je de categorie of de naam van de auteur in de url wilt tonen. Dit doe je door te kiezen voor de optie Aangepaste structuur.

WordPress permalinks met een aangepaste structuur
WordPress permalinks met een aangepaste structuur

Hier kan je kiezen uit een aantal variabelen om je eigen permalinkstructuur samen te stellen. In onderstaande tabel vind je een uitleg van alle beschikbare opties.

CodeResultaat
%year%Het jaar waarin het bericht is gepubliceerd (bijvoorbeeld “2019“)
%monthnum%De maand waarin het bericht is gepubliceerd (bijvoorbeeld “03“)
%day%De dag waarop het bericht is gepubliceerd (bijvoorbeeld “02“)
%hour%Het uur waarin het bericht is gepubliceerd
%minute%De minuut waarin het bericht is gepubliceerd
%second%De seconde waarin het bericht gepubliceerd is
%post_id%Het ID van je bericht, bijvoorbeeld “123
%postname%De titel van je blogbericht
%category%De naam van de primaire categorie waarin je bericht zich bevindt
%author%De naam van de auteur van het bericht

Wat betreft het opnemen van de categorie in je permalink: dit is voor zoekmachineoptimalisatie alleen aan te raden wanneer je je blogberichten koppelt aan maximaal 1 categorie. De categorie tonen in de url wanneer je je berichten koppelt aan meerdere categorieën (zoals we doen op wpsimpel) kan er namelijk voor zorgen dat je bericht via meerdere url’s te vinden. Google kan dit dan zien als “duplicate content” en dit kan dan worden bestraft door je berichten minder hoog in de zoekresultaten te tonen.

Automatische redirects

Pas je de permalinkstructuur van je website aan, dan zorgt WordPress er voor dat alles netjes wordt geredirect van de oude url naar de nieuwe. Het kan bij een grote wijziging echter voorkomen dat je pagina’s een 404-melding (“Pagina niet gevonden”) krijgen. Deze foutmeldingen zijn op zijn zachts gezegd desastreus voor je ranking in zoekmachines als Google.

Dit probleem kan je oplossen door de oude url’s handmatig door te laten verwijzen (“redirecten”) naar de nieuwe, bijvoorbeeld met behulp van een plugin als Redirection (gratis).

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?