WordPress thema’s kunnen net als plugins op twee verschillende manieren worden geüpload en geactiveerd, namelijk via de WordPress-admin, of via FTP (File Transfer Protocol). In dit artikel wordt uitgelegde hoe je op beide manieren een WordPress thema installeert.

1. Een thema installeren via de WordPress admin

Dit is de meest eenvoudige manier. Zorg er allereerst voor dat je thema een .zip bestand is.

Mac: op Mac doe je dit door met je rechtermuisknop op het mapje te klikken, en vervolgens de optie Comprimeer ‘mijn-thema’ aan te klikken.

Windows: op Windows maak je een .zip bestand door met je rechtermuisknop op het mapje te klikken en vervolgens de optie Kopiëren naar > Gecomprimeerde (gezipte) map aan te klikken.

Een thema comprimeren naar een .zip-bestand.
Een thema comprimeren naar een .zip-bestand.

Log in op het wp-admin gedeelte van je website en ga naar Weergave > Thema’s (1). Klik vervolgens op Nieuwe toevoegen (2).

Een WordPress thema uploaden via de WordPress admin
Een WordPress thema uploaden via de WordPress admin.

Klik op de knop Thema uploaden.

Een WordPress thema uploaden via de WordPress admin

Klik vervolgens op Bestand kiezen en zoek je bestand op in het venster wat dan verschijnt.

Een WordPress thema uploaden via de WordPress admin

As je het .zip bestand hebt gevonden, klik je vervolgens op de knop Nu installeren. Als het thema succesvol is geïnstalleerd krijg je onderstaand scherm te zien, en kan je het thema activeren door op de link Activeren te klikken.

Een WordPress thema uploaden via de WordPress admin

Vervolgens wordt word je doorgestuurd naar een overzichtspagina met alle thema’s die er naar jouw website zijn geüpload (1). Daar staat het door jou zojuist geïnstalleerde thema tussen. Als alles goed is gegaan is het thema nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Je moet het thema nog wel activeren als je deze wilt gebruiken voor je website. Beweeg met de muisaanwijzer over de thumbnail van je thema, en klik vervolgens op de knop Activeren (2).

Een WordPress thema uploaden via de WordPress admin

Een thema uploaden en installeren via FTP

FTP (file transfer protocol) is een snelle en eenvoudige manier om je bestanden direct van je computer naar de server van je website te uploaden. Hiervoor heb je FTP-inloggegevens nodig, welke je vaak wel kan vinden in het control panel van je webhosting. Heb je geen inloggegevens, dan kan je die vaak wel opvragen bij je hostingpartij.

Je kan inloggen op je server via FTP met een speciaal daarvoor gemaakt programma, zoals Cyberduck of FileZilla (beiden gratis, zowel voor Mac als Windows). Als je nog geen FTP-programma hebt, kan je deze downloaden (via de linkjes hierboven) en installeren volgens de instructies.

Eenmaal geïnstalleerd maak je verbinding met je webserver (onderstaande afbeelding) en navigeer je naar de map wp-content > themes. Je website staat meestal in een map genaamd httpsdocs, public_html of jedomeinnaam.nl.

Inloggen op je website via FTP
Inloggen op je website via FTP (Deze inloggegevens zijn fictief)

Sleep vervolgens je thema-map (en dus niet het .zip bestand) in de map themes. Je thema is nu geüpload, maar moet nog wel geactiveerd worden.

Hiervoor log je in op je wp-admin gedeelte en ga je naar de pagina Weergave > Thema’s (1). Beweeg vervolgens met de muisaanwijzer over de thumbnail van je thema, en klik vervolgens op de knop Activeren (2).

Een WordPress thema uploaden via de WordPress admin

Lees ook: Een WordPress plugin installeren

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?