WordPress plugins kunnen net als thema’s op twee verschillende manieren worden geüpload en geactiveerd, namelijk via de WordPress-admin, of via FTP (File Transfer Protocol). In dit artikel wordt uitgelegde hoe je op beide manieren een WordPress plugin installeert.

1. Een plugin installeren via de WordPress admin

Dit is de meest eenvoudige manier. Zorg er allereerst voor dat je plugin een .zip bestand is.

Mac: op Mac doe je dit door met je rechtermuisknop op het mapje te klikken, en vervolgens de optie Comprimeer ‘mijn-plugin’ aan te klikken.

Windows: op Windows maak je een .zip bestand door met je rechtermuisknop op het mapje te klikken en vervolgens de optie Kopiëren naar > Gecomprimeerde (gezipte) map aan te klikken.

Een plugin comprimeren naar een .zip-bestand.
Een plugin comprimeren naar een .zip-bestand.

Log in op het wp-admin gedeelte van je website en ga naar Plugins > Nieuwe plugin (1). Klik vervolgens op Plugin uploaden (2).

Een WordPress plugin uploaden via de WordPress admin

Klik op Bestand kiezen en zoek je bestand op in het venster wat dan verschijnt.

Een WordPress plugin uploaden via de WordPress admin

As je het .zip bestand hebt gevonden, klik je vervolgens op de knop Nu installeren. Als de plugin succesvol is geïnstalleerd krijg je onderstaand scherm te zien, en kan je de plugin activeren door op de blauwe knop Plugin activeren te klikken.

Een WordPress plugin activeren

Vervolgens wordt word je doorgestuurd naar een overzichtspagina met alle plugins die er naar jouw website zijn geüpload. Daar staat de door jou zojuist geïnstalleerde plugin tussen. Als alles goed is gegaan is de plugin geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Een WordPress plugin activeren

Een plugin uploaden en installeren via FTP

FTP (file transfer protocol) is een snelle en eenvoudige manier om je bestanden direct van je computer naar de server van je website te uploaden. Hiervoor heb je FTP-inloggegevens nodig, welke je vaak wel kan vinden in het control panel van je webhosting. Heb je geen inloggegevens, dan kan je die vaak wel opvragen bij je hostingpartij.

Je kan inloggen op je server via FTP met een speciaal daarvoor gemaakt programma, zoals Cyberduck of FileZilla (beiden gratis, zowel voor Mac als Windows). Als je nog geen FTP-programma hebt, kan je deze downloaden (via de linkjes hierboven) en installeren volgens de instructies.

Eenmaal geïnstalleerd maak je verbinding met je webserver (onderstaande afbeelding) en navigeer je naar de map wp-content > plugins. Je website staat meestal in een map genaamd httpsdocs, public_html of jedomeinnaam.nl.

Inloggen op je website via FTP
Inloggen op je website via FTP (Deze inloggegevens zijn fictief)

Sleep vervolgens je plugin-map (en dus niet het .zip bestand) in de map plugins. Je plugin is nu geüpload, maar moet nog wel geactiveerd worden.

Hiervoor log je in op je wp-admin gedeelte en ga je naar de pagina Plugins > Geïnstalleerde plugins (1). Klik vervolgens onder de naam van je plugin op Activeren. Als alles goed is gegaan is je plugin geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Een WordPress plugin uploaden en activeren via FTP

Lees ook: Een WordPress thema installeren

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?