Ik leg in deze post uit hoe je code snippets toe kan voegen aan je WordPress website. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar als je dit nog niet eerder hebt gedaan dan kan ik best begrijpen dat het lastig lijkt. De kans op fouten is groter. Foutieve implementatie van code snippets kan je hele website laten crashen. Dit kan uiteindelijk nare gevolgen hebben voor je online business, of voor de business van je klanten.

Wat is een “code snippet”?

Een code snippet is een klein stukje code die je kan gebruiken om functionaliteiten aan je website toe te voegen of om bestaande functionaliteiten uit te breiden.

Code snippets toevoegen

Disclaimer: Er kunnen natuurijk altijd fouten zitten in de code die iemand anders schrijft. wpsimpel is dan ook niet verantwoordelijk voor het kopiëren en plakken van code die door ons of derden is geschreven, en die foutmeldingen zouden kunnen veroorzaken op je website. Maak altijd een backup van je website voordat je dergelijke acties uitvoert!

Kortweg kan je code snippets op twee manieren toevoegen:

  1. Door ze te kopiëren en plakken in het functions.php bestand van je (child) theme.
  2. Door een site-specifieke plugin te gebruiken.

Code snippets in je functions.php bestand

De makkelijkste manier om een code snippet in je website te plaatsen is door deze helemaal onderaan in je functions.php bestand te plakken, vóór de sluitingstag ?>. Het kan ook zijn dat er in jouw functions.php geen sluitingstag staat. Je kan dan gerust de nieuwe code snippet onderaan het bestand plaatsen zonder een sluitingstag te plaatsen.

Waar je even op moet letten is dat je altijd zorgt dat de je geen openings- <?php en/of sluitingstag ?> mee kopieert, dit levert namelijk vervelende foutmeldingen op.

Een voorbeeld

Een voorbeeld uit de post 5 Handige WordPress code snippets, april 2019, waarin we de admin toolbar verwijderen voor gebruikers die geen admin beheerrechten hebben:

/**
 * Remove admin bar for non admin users.
 */
add_action('after_setup_theme', 'remove_admin_bar');
 
function remove_admin_bar() {
	if (!current_user_can('administrator') && !is_admin()) {
		show_admin_bar(false);
	}
}

Lees ook: De WordPress admin toolbar verwijderen.

Deze code snippet kan je op de volgende manier in je functions.php bestand plakken:

<?php
// Hier kan code staan die de ontwikkelaars van je WordPress thema hebben geplaatst. Je code snippet plaats je (zonder openings- en sluitingstag!) onder de bestaande code.

/**
 * Remove admin bar for non admin users.
 */
add_action('after_setup_theme', 'remove_admin_bar');
 
function remove_admin_bar() {
	if (!current_user_can('administrator') && !is_admin()) {
		show_admin_bar(false);
	}
}

Comment

Zoals je kan zien in bovenstaand voorbeeld wordt er gebruik gemaakt van ‘comments’. Een comment is een uitleg voor programmeurs – over het algemeen in het Engels – welke er voor moet zorgen dat de code eenvoudiger te lezen en te begrijpen is.

Voor PHP, de programmeertaal waarmee er hoofdzakelijk binnen WordPress wordt geprogrammeerd, zijn er twee soorten comments: multi-line comments en single-line comments.

Multi-line comment worden gebruikt boven grotere stukken code, zoals functies. Multi-line comments beginnen met /** en eindigen met **/.

/**
 * This is a multiline comment describing 
 * what your code does.
 */
function example_function() {
	echo __( 'Hello world', 'your-text-domain' );
}

Single-line comments kunnen worden gebruikt voor korte notities in stukken code, of om tijdelijk een regel PHP code uit te schakelen. Single-line comments beginnen met // of # voor de code.

function example_function() {
	echo __( 'Hello world!', 'your-text-domain' ); // Output 'Hello world!'
}

In onderstaand voorbeeld is de regel echo __( 'Hello world!', 'your-text-domain' ); uitgeschakeld.

function example_function() {
	// echo __( 'Hello world!', 'your-text-domain' );
}

Code snippets in een site-specifieke plugin

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om vorm en functie te scheiden. Alles wat met de functionaliteit van een website te maken heeft plaats ik dan ook in een ‘site-specifieke plugin’, en alles wat met de vormgeving te maken heeft gebeurt in het WordPress thema.

Op die manier kan je op een later moment makkelijker de vormgeving van een website updaten door bijvoorbeeld een nieuw thema the gebruiken/maken, en blijven de functionaliteiten werken doordat deze apart in een plugin zijn verwerkt.

Lees hier hoe je een site specifieke plugin maakt.

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?