Backups maken van je website vormt een belangrijk onderdeel van de veiligheid van je website. Wanneer er iets mis gaat, bijvoorbeeld bij het updaten van je site, of wanneer een hacker onverhoopt inbreekt, ben je blij als je een actuele backup van je WordPress website hebt die je met een paar klikken meteen weer terug kan zetten. In deze post leg ik je uit hoe je met de plugin UpdraftPlus eenvoudig backups van je WordPress website kan maken.

WordPress zelf beschikt niet over de functionaliteit om backups van je website te maken. Gelukkig zijn er veel plugins beschikbaar waarmee je eenvoudig backups kan maken van je website.

Ben je opzoek naar een goede plugin om je WordPress website te backuppen, dan is UpdraftPlus (gratis) met ruim 2 miljoen actieve installaties een van de populairste en meest gewaardeerde opties. Met UpdraftPlus kan je zowel handmatige backups als automatische (ingeplande) backups maken die direct worden geüpload naar bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive of een andere clouddienst. Ook het terugzetten van een backup is met een paar klikken gedaan.

In deze post laat ik je zien hoe je met behulp van UpdraftPlus backups maakt van je website.

Waarom je backups van je website zou moeten maken

Er zijn heel veel dingen die mis kunnen gaan met je website waar je niet altijd invloed op hebt. Stel dat er een hacker inbreekt op jouw website en kwaadaardige code toevoegt. Of je gebruikt een code-snippet, plugin of thema die een conflict veroorzaakt waardoor je website niet goed meer functioneert.

Als je geen actuele backup van je website hebt gemaakt dan zijn al die uren werk die je er in hebt gestoken voor niets geweest en kan je weer opnieuw beginnen.

Ik spreek uit ervaring, maar op dat soort momenten is het toch fijn dat je eerst een backup hebt gemaakt voordat het fout gaat. Dan kan je snel actie ondernemen door de meest actuele backup terug te zetten.

Backups maken met UpdraftPlus

De Plugin UpdraftPlus maakt backups van de belangrijkste onderdelen van je website: de wp-content map. Dit houdt in:

 • Geïnstalleerde thema’s
 • Geïnstalleerde plugins
 • De gehele mediabibliotheek
 • De database (hierin zijn alle posts, pagina’s en instellingen opgeslagen)
 • Eventuele andere bestanden die je in je wp-content map hebt staan.

UpdraftPlus maakt geen backup van de WordPress bestanden buitenom de wp-content map.

Het maken van backups met UpdraftPlus is kinderlijk eenvoudig. Allereerst moet je de plugin hebben geïnstalleerd en geactiveerd op je WordPress website. Weet je niet hoe je een plugin op je website installeert? Lees dan onderstaand artikel voordat je verder gaat.

Wanneer je UpdraftPlus hebt geïnstalleerd en geactiveerd zal je zien dat UpdraftPlus je stap voor stap uitleg geeft hoe je backups moet maken middels tooltips. Klik op Klik hier om te starten!, of als je dit niet ziet ga dan naar Instellingen > UpdraftPlus-backups.

UpdraftPlus activeren

Je komt nu op het scherm waar je met één klik een backup kan maken die op dezelfde locatie als je website wordt opgeslagen op je webserver. Om je backups ‘lokaal’ op je webserver op te slaan is echter niet aan te bevelen. Waarom, dat lees je verderop bij Automatische UpdraftPlus backups instellen.

Klik op de knop Nu een backup maken. Vervolgens opent er een popup met opties. Klik de gewenste opties aan, en klik op Nu een backup maken.

Een UpdraftPlus backup starten

Het backup-proces wordt gestart, en zal, wanneer afgerond een melding geven dat de backup is afgerond.

Automatische UpdraftPlus backups instellen

Het is aan te bevelen om de backups automatisch te laten uploaden naar een cloudoplossing zoals Dropbox of Google Drive; heb je geen toegang meer tot de bestanden op je webserver, dan heb je dus ook geen toegang meer tot je backups.

Klik op het tabblad Instellingen. Je ziet vervolgens twee opties om een schema in te stellen waarmee het maken van backups wordt geautomatiseerd.

UpdraftPlus automatische backups instellen

Het is afhankelijk van wat voor soort website je hebt hoe het backup-schema er uit moet komen te zien. Heb je bijvoorbeeld een blog waarop je wekelijks twee of meer blogposts plaatst, dan zou je het volgende schema kunnen hanteren:

 • Bestanden backup schema: Om de 14 dagen
 • Database backup schema: Wekelijks

Vervolgens moet je een externe locatie kiezen waarop je je backups opslaat. UpdraftPlus biedt zelf de mogelijkheid om externe backups op te slaan in de UpdraftPlus Vault, maar heb je bijvoorbeeld een Dropbox, Google Drive of OneDrive abonnement met genoeg vrije ruimte, dan zou je ook daar voor kunnen kiezen. Ook is het mogelijk om backups via e-mail te laten versturen, of op te slaan op een andere webserver via FTP.

UpdraftPlus backups opslaan op een externe locatie

Klik één van de integraties aan. Verder naar beneden verschijnt er instructie hoe je de gekozen integratie kan koppelen aan UpdraftPlus.

Een cloudopslag integratie koppelen aan UpdraftPlus

In dit voorbeeld is gekozen voor Google Drive. Let er wel op dat iedere integratie een andere koppelings- en authenticatieproces heeft, en het er bij de door jou gekozen integratie anders uit kan zien.

Klik op de knop Wijzigingen opslaan helemaal onderaan de pagina. Er verschijnt een popup die je vraagt een link aan te klikken om het koppelingsproces te starten.

Google Drive autoriseren voor het gebruik van UpdraftPlus

Wanneer je de link aanklikt krijg je een scherm om in te loggen op de door jou gekozen cloudopslag. Ben je succesvol ingelogd, dan wordt er gevraagd of UpdraftPlus toestemming mag hebben om backups te uploaden.

UpdraftPlus toestemming geven tot je Google Drive account

Klik op Toestaan. Je krijgt dan als alles goed is gegaan een oranje scherm te zien waarin je wordt gevraagd het proces af te ronden. Klik op de knop Complete Setup.

Autorisatie voor UpdraftPlus afronden

Je wordt nu teruggebracht naar het beginscherm van UpdraftPlus op je website. De koppeling met Google Drive is nu afgerond en vanaf nu zullen alle backups automatisch naar je Google Drive worden geüpload.

Het is een goed idee om de backups op te slaan op meerdere locaties, zodat je er altijd zeker van bent dat je geen backups kwijt kan raken. Dit kan met UpdraftPlus Premium, of je kan de losse UpdraftPlus add-on Multiple Storage Destinations aanschaffen.

UpdraftPlus Premium

UpdraftPlus beschikt over een hoeveelheid aan “add-ons” waarmee je UpdtraftPlus uit kan breiden met extra geavanceerde functionaliteiten. Deze add-ons zijn los te koop via de website van UpdraftPlus, maar je kan er ook voor kiezen om UpdraftPlus Premium aan te schaffen. Met deze dienst heb je toegang tot alle add-ons plus een jaar lang 1GB opslag op UpdraftVault. Zo kan je met UpdraftPlus Premium bijvoorbeeld:

 • automatische backups op meerdere locaties tegelijk opslaan (zoals eerder genoemd in deze post).
 • Met één klik een backup migreren naar een andere domeinnaam of locatie, inclusief ‘zoek-en-vervang’ in de database die de URL’s uit de backup netjes wijzigt naar de URL van de nieuwe domeinnaam of locatie.
 • automatische backups laten maken voordat je updates uitvoert op je website.
 • backups op de externe opslag per site op laten slaan in eigen mappen.
 • voor multisites beperken welke gebruikers er backups kunnen maken.

Bouw je zelf websites en moet je bijvoorbeeld regelmatig websites migreren van de ene server naar de andere, dan is UpdraftPlus Premium zeker zijn geld waard; Zelf heb ik bij een serververhuizing van ongeveer 20 websites gemiddeld een kwartier tot een half uur nodig gehad per website om deze te migreren. Zelfs multisite’s verhuizen is geen probleem (Gebruik hiervoor de extensie UpdraftPlus Network/Multisite). Als je alle handelingen handmatig zou moeten doen ben je makkelijk meer dan een uur per website kwijt.

Beoordeel deze post:

Gemiddeld: 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen

Whoops! 😔

Zou je ons willen laten weten hoe we (deze post) kunnen verbeteren?

Reacties

0 reacties op "Een backup van je WordPress website maken met UpdraftPlus".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + vijftien =

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.